Cupcaketårta – festligt på ett kick

När jag vill skapa något riktigt festligt utan att det ska vara komplicerat, då är det här mitt absoluta go-to-projekt: en underbart söt cupcaketårta. Tanken föddes när barnen önskade sig något extra kul till fikat – och med en grund av sockerkaka plus mousselager och choklad blir det både enkelt och imponerande.

Det fina med en cupcaketårta är att den både känns lekfull och elegant på samma gång. Den passar lika bra på ett barnkalas som på en vuxenfest, och eftersom den är enkel att variera kan du anpassa både smak och dekoration efter tillfället. Det gör den till en riktig räddare när du vill skapa något minnesvärt utan att spendera timmar i köket.

Festlig smak i några enkla steg

  1. Baka en vanlig sockerkaka.
    Använd valfritt sockerkaksrecept, eller testa det jag brukar: smeten med lime ger en frisk touch i botten som piggar upp allt. Bara att låta kakan svalna helt innan nästa steg.
  2. Mousse som i tävlingsklass
    Jag använde en färdig mousse den här gången men självklart går det lika fint att göra en egen favoritmousse. Spritsa moussen – gärna med generöst hål i spritspåsen – över sockerkakan och låt den stelna i kylen.
  3. Toppad med chokladganache
    Smält 50 gram mjölkchoklad tillsammans med en matsked grädde över vattenbad, låt svalna till rumstemperatur och ringla över moussen. Det blir både krämigt och snyggt.
  4. Glansigt strössel-finish
    När ganachen satt sig gör du det roligaste – dekorera! Strössel, blommor eller annan dekoration gör hela effekten. Förvara tårtan kallt men ta alltid fram den en halvtimme innan servering så smakerna får komma till sin rätt.

Lime-sockerkaka – fräsch och saftig

Om du vill prova min grund så här gjorde jag:

  • Ingredienser (för en 1-liters form):
    • 2 ägg
    • 1,5 dl strösocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 50 g smör
    • 0,5 dl mjölk
    • 2,5 dl vetemjöl
    • 1,5 tsk bakpulver
    • Skal och saft från en lime + 2 msk koncentrerad citronsaft (jag använde Fun Light citron/lime)
  • Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa formen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Blanda smält smör och mjölk, rör ner i smeten. Tillsätt limeskal, limesaft och koncentrerad citron/lime. Sikta ner mjöl och bakpulver, vänd försiktigt. Grädda i mitten av ugnen cirka 35-40 minuter. Kolla med sticka att kakan inte är kladdig och låt svalna innan du fortsätter med moussen.

Den här cupcaketårtan är ett perfekt alternativ när du vill bjuda på något festligt men ändå hållbart i både tid och ansträngning. Kakan är ganska enkel, moussen praktisk, och dekoren låter dig vara kreativ – utan att behöva ett avancerat recept.