Pizza – enkelt och gott

Finns det någon rätt som är lika älskad som pizza? Den är både vardagsräddare och helglyx, den går att variera i oändlighet och den uppskattas av både stora och små. Det fina är att det inte behöver vara krångligt – med några enkla knep kan du fixa en hemmagjord pizza som smakar minst lika gott (om inte bättre) än den från pizzerian.

Att laga pizza hemma kan bli en liten upplevelse i sig. Ställ fram olika skålar med topping och låt alla runt bordet skapa sin egen variant. Perfekt på fredagskvällen eller när man har vänner över. Det blir både god mat och en social aktivitet på samma gång.

Hemligheten sitter i degen

En bra pizza börjar med degen. Många tror att det är svårt, men faktum är att det bara krävs mjöl, vatten, jäst, salt och en liten skvätt olivolja. Om du vill ha en snabbvariant kan du använda bakpulver istället för jäst – perfekt när hungern slår till. Men om du har lite tid över rekommenderar jag alltid en jästdeg som får vila. Långjäst pizza (gärna över natten i kylen) ger en helt annan smak och en deg som blir både luftig och krispig när den gräddas.

Det andra som gör stor skillnad är tomatsåsen. Du behöver inte stå i timmar vid spisen, en enkel sås på krossade tomater, lite vitlök, oregano och en nypa socker gör underverk. Vill du lyxa till det kan du låta den puttra en stund för att bli fylligare i smaken, men det funkar faktiskt lika bra att mixa ihop ingredienserna och breda på direkt.

Ugn eller grill – båda funkar

Har du en pizzasten eller ett bakstål hemma? Då kan du få en riktigt krispig botten som på restaurang. Lägg in stenen i ugnen på högsta värme minst 30 minuter innan du bakar ut pizzan. Har du ingen sten går det ändå utmärkt – grädda på en vanlig plåt men gärna på nedersta falsen för att få lite extra skjuts på värmen underifrån. På sommaren kan du till och med göra pizzan på grillen, vilket ger en härlig rökt ton.

Pizza är enkelt, gott och varierbart – och det behöver varken ta lång tid eller kosta mycket. Med en bra deg, en enkel tomatsås och några favoritingredienser är du redan i mål. Oavsett om du väljer en klassisk Margherita, en vegetarisk variant eller något riktigt lyxigt är pizza den perfekta rätten som alltid levererar.

Så nästa gång suget sätter in – hoppa över hämtpizzan och testa att göra din egen. Jag lovar, du kommer inte att ångra dig.